Kolagen i starenje kože

Kolagen i starenje kože

Može li kolagen učiniti da izgledaš godinama mlađe?

Proizvodnja kolagena dostiže svoj vrhunac u srednjim dvadesetima, ali nakon toga razina kolagena počinje opadati. Rezultat je tanja, manje elastična koža kao i drugi znakovi starenja, poput bora, dubokih nabora i opuštenih područja oko usta i vrata.
Starenjem se smanjuje sposobnost tijela da proizvede hijaluronsku kiselinu, što dovodi do smanjenja elastičnosti i gipkosti kože te u konačnici rezultira nastankom bora.
Koža je najveći organ u ljudskom tijelu i, budući da je izložena stresu iz okoline, najtočniji je pokazatelj naše dobi i načina života. Koža se može podijeliti u dva sloja: epidermis – vanjski sloj barijere, i dermis – unutarnji strukturni sloj. Glavni je gradivni element oba sloja kože kolagen – jednostavan protein sastavljen od aminokiselina. Njegova je matrica odgovorna za potporu kože, čvrstoću, elastičnost, hidrataciju i stalnu proizvodnju novih stanica kože. Što više kolagena imate, vaša je koža zdravija, hidratiziranija i elastičnija i, što je bitnije, mladenačkog je izgleda. Uznemirujuć je podatak da nakon 25-te godine svake godine gubimo 1,5% kolagena u našoj koži. Ovaj gubitak rezultira starenjem kože, stvaranjem bora, suhom, oštećenom i tankom kosom.
Starenje kože, bore, opuštena koža i gubitak mladenačkog tonusa, u kombinaciji s prirodnim opadanjem sposobnosti tijela da regenerira nove stanice, svi su vidljivi znakovi starenja. Agresivni utjecaji okoliša kao što su UV zrake, hladnoća, vjetar i zagađenje uzrokuju grubu, suhu kožu i sitne linije i bore. Tijekom posljednjeg desetljeća intenzivno istraživanje starenja kože pokazalo je da je glavni difraktor između mlade i stare kože zdravlje i integritet kolagenskog matriksa u dermisu. Kod starenja kože kolagenska je matrica oslabljena, slomljena i fragmentirana, narušavajući strukturu dermisa. Kako kolagenska matrica degenerira, ona postaje krhka, lomljiva i gubi sposobnost održavanja hidratacije. Održavanje zdravlja i strukture kolagenske matrice ključno je za rješavanje tih kožnih problema i može dramatično poboljšati mladenački, zdrav izgled kože. Istraživanja pokazuju da je najučinkovitiji način za održavanje kolagenskog matriksa povećanje tjelesne proizvodnje kolagena uzimanjem kolagenskih peptida.

Zašto tekući kolagen, a ne prašak ili tablete?

1. Veća koncentracija u obliku koji je odmah spreman za upotrebu
Budući da su u tekućem obliku, kolagenski peptidi i drugi hranjivi sastojci brže stižu u naš krvotok, dolaze do dermisa i tamo se ugrađuju u matriks prirodnog kolagena. Kliničke studije pokazuju da uzimanje 10.000 mg kolagenskih peptida na dan tijekom 6 tjedana može poboljšati hidrataciju, elastičnost i izgladiti sitne linije i bore. Ovisno o vašoj dobi, trebate uzeti najmanje 5.000-10.000 mg kolagenskih peptida dnevno da biste uočili vidljive rezultate.
2. Učinkovita stopa apsorpcije
Najučinkovitiji kolagen je kolagenski peptid isporučen u tekućem obliku. Takav oblik kolagena ima mnogu veću stopu apsorpcije budući da je već pripremljen za preradu u vašem tijelu. Tekuća kolagenska pića zapravo su već otopljeni kolagen, tako da ga vaše tijelo može brzo i učinkovito apsorbirati. Kada unosite dodatke u obliku tableta, vaše tijelo mora raditi više kako bi probavilo tablete i iz njih izvuklo hranjive tvari. To znači da se kolagen koji se uzima u obliku tableta teže probavlja i sporije apsorbira.
3.Podupire li znanost kolagen u tekućem obliku?
Iako su se o učinkovitosti kolagenskih napitaka vodile intenzivne rasprave, višestruke znanstvene studije dokazale su da konzumiranje kolagena može stvarno koristiti koži. Kako navodi rad objavljen u Archives of Dermatological Research 2008. godine, uzimanje kolagena može pomoći u ukupnom stvaranju kolagena u tijelu. Godinu dana kasnije Sveučilište u Tokiju objavilo je istraživanja koja sugeriraju da bi oralna primjena kolagena mogla preokrenuti učinke starenja kože povezane sa suncem. Druga studija istraživačkog instituta u Japanu iz 2006. ukazuje da oralna primjena kolagenskih peptida povećava gustoću fibroblasta – specijaliziranih stanica u sloju dermisa koje sintetiziraju kolagen i elastin i pojačava stvaranje kolagena u dermisu.

Smanjite sitne bore i vratite sat unatrag

Kombinacija visoke koncentracije kolagena, hijaluronske kiseline, vitamina B kompleksa, mangana i cinka hrani kožu iznutra, a vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena. Sinergija svih komponenti utječe na elastičnost i zategnutost kože, čvršće nokte te sjajnu kosu.

Za sjaj naše kože i mladenačku ljepotu potrebne su hidratacija, prehrana, zaštita i regeneracija – one su ključ za vitalne funkcije vaše kože. Dob, stres i ostali okolišni čimbenici mogu narušiti ove vitalne funkcije i uzrokovati vidljive znakove starenja kože. Kako bismo održali normalnu funkciju kože i zadržali svoj mladenački izgled, moramo gledati dalje od tradicionalne njege kože. Tradicionalni proizvodi za ljepotu djeluju samo na površinu kože, dok unutrašnjost kože ostaje zanemarena. U novije vrijeme dermatolozi pridaju važnost njezi kože iznutra, podržavajući tako vitalne funkcije u nižim slojevima dermisa. Napredna formulacija kolagena niske molekularne mase manje od 2000 Daltona i esencijalnih mikro-hranjivih tvari osigurava brzu apsorpciju, s ciljem njegovanja kože iznutra i poticanja mladenačkog, sjajnog i blistavog tena.
Kolagenski peptidi i esencijalni mikro-hranjivi sastojci postižu visoku stopu apsorpcije, krvlju dolaze do stanica dermisa, obnavljaju popucala kolagenska vlakna i popunjavaju bore. Razina djelovanja i na najmanje funkcionalne stanice kože ne može se postići preparatima u obliku tableta ili praha.

Podijeli