Kako izabrati proizvod za sunčanje?

Kako izabrati proizvod za sunčanje?

Ljeto je vrijeme kada se najviše izlažemo Suncu koje je u to doba godine najjače. Dobar benefit izlaganja Suncu je poticanje organizma na proizvodnju vitamina D koji pomaže da se kalcij kojeg unosimo prehranom ugradi u kosti i tako održava naš lokomotorni sustav zdravim. Osim toga, zalihe vitamina D nam pomažu da održimo imunitet tijekom zimskih mjeseci, te tako uspješno preveniramo sezonske prehlade i gripe.

Klimatskim promjenama u posljednjih pedesetak godina došlo je do promjene intenziteta sunčevih zraka u razdoblju ljetnih mjeseci. Izlaganje sunčevim zrakama bez zaštitnog faktora često je završavalo pojavom crvenila i opeklinama. Najveća opasnost izlaganju sunčevih zraka bez zaštite je pojava malignih izraslina te pojave melanoma koji može biti smrtonosan ukoliko se ne otkrije na vrijeme. Stoga je jako važno redovno pratiti bilo kakve promjene na koži, te ukoliko one nastanu treba se uputiti dermatologu na pregled.

Da bi izbjegli štetno djelovanje sunčevih zraka važno je poštivati određena pravila. Jedno od temeljnih je birati vrijeme izlaganja suncu. Nije preporučljivo se intenzivno izlagati Suncu u ljetnim mjesecima između 11h i 15h jer tada postoji najveća šansa za štetno djelovanje na koži.

Ukoliko smo se našli na otvorenom u navedenom razdoblju obavezno je birati adekvatnu zaštitu u obliku zaštitnih krema, losiona ili transparentnih sprejeva.

Tipovi kože

Suha koža će uvijek trebati njegu u obliku bogatih krema dok će masna koža trebati njegu u obliku laganih losiona, transparentnih sprejeva, fluida ili gel-krema. Najbolje je imati posebnu kremu za tijelo i posebnu za lice jer je koža lica tanja, ima manje stanica, a više pora i luči se više lipida što znači da koža lica treba posebnu njegu. Svakako je dobro proučiti sastojke proizvoda za zaštitu kojeg kupujete. Stoga, ukoliko kupujete kremu za sunčanje za lice i želite anti age efekt dobro je da krema ima hijaluronsku kiselinu koja jako hidratizira a ima jako dobar anti age učinak. Ukoliko kupujete kremu za osjetljivu kožu sklonu crvenilu ili atopijskom dermatitisu svakako je važno da vaša krema za sunčanje za tijelo sadrži ekstrakt zobi, ili sladića.

Koji faktor izabrati

Najbolje je sa sobom imati proizvod sa minimalno 30 SPF sa UVA i UVB filterom. Osobe tamnije puti mogu koristiti kremu sa 30 SPF dok osobe svjetlije puti moraju koristiti SPF 50. Kremu treba nanositi pola sata prije izlaganja Suncu te svaki put nakon kupanja na plaži bez obzira što na nekim kremama je deklarirano da su vodootporne. Brisanjem ručnikom otklanjamo slojeve kreme te tako ostajemo nezaštićeni ukoliko ne nanesemo novi sloj zaštitne kreme.

Što su nano čestice u preparatima za sunčanje?

U zadnje vrijeme imamo prisutnu zabrinutost oko štetnosti nanočestica koje mogu biti prisutne u proizvodima za sunčanje. Titanij dioksid i cinkov oksid su tvari koje se mogu naći u obliku nanočestica. Te dvije tvari same imaju funkciju da stvaraju zaštitni sloj od sunčevih zraka. Proizvođači nanotehnologijom usitnjuju te dvije tvari da ne bi proizvodi ostavljali bijeli trag na koži. Sama štetnost nanošenja na koži nije do sada dokazana. Biološka raspoloživost preko probavnog sustava iznosi oko 1% a preko kože ta raspoloživost je još manja. Hoćete li koristiti proizvod deklariran kao onaj koji koristi nanočestice ili koji to ne sadrži ovisi o vama samima. Razlog je više estetske prirode i nema veliki značaj kod zaštite od Sunca.

A što poslije sunčanja?

Preporuka je, pogotovo ukoliko imate suhu kožu nahraniti kožu hidratantnom kremom (ukoliko imate masnu kožu) ili biljnim uljem poput bademovog, orahovog ulja ili macerata mrkve. Ta ulja će vam nahraniti kožu i pomoći da dođete do tamnog tena. Često se sugerira umjesto kreme za sunčanje koristiti ulje čileanske maline. Prema znanstvenoj studiji (Oomah i sur, Characteristics of raspberry seed oil, Food Chemistry 69 (2000) 187 193) dokazano je da ulje čileanse maline sadržava prirodni zaštitni faktor od 20 do 50 a to jako ovisi o uvjetima uzgoja same biljke. Stoga, ukoliko ne možemo procijeniti točan zaštitni faktor onda je najbolje ovo ulje koristiti u periodu kada sunčeve zrake nisu intenzivne ili poslije sunčanja. Nahranit će kožu i pružiti joj potrebnu zaštitu. Za one sa iznimno suhom kožom preporuka je nakon sunčanja posebnuti za maslacima (shea, kakao maslac) koji su prava njega za kožu nakon sunčanja.

Podijeli