Menopauza: rani znakovi i kako se nositi s njom

Menopauza

Menopauza: rani znakovi i kako se nositi s njom

Dok slavimo Mjesec žena u ljekarnama Perak, želimo se osvrnuti na jedan od najvažnijih, ali često nedovoljno shvaćenih dijelova života svake žene – menopauzu. To je vrijeme kada se tijelo i um suočavaju s nizom promjena, često izazivajući valove emocija, fizičke tegobe i mentalne izazove. Upravo zato, važno je pružiti podršku, empatiju i razumijevanje svakoj ženi koja prolazi kroz ovaj period.

Menopauza nije samo medicinski termin ili stanje – to je osobno iskustvo, svako individualno i drugačije, ali uvijek izazovno. Sjećanja na dane kada smo bile u punoj snazi i plodnosti miješaju se s brigama oko tjelesnih promjena, valova vrućine, nesanice i promjena raspoloženja. Uz sve to, mnoge se žene suočavaju s osjećajem usamljenosti ili nedostatka podrške od partnera ili općenito okoline.

Često se događa da ljudi oko nas ne razumiju što prolazimo, a to može dodatno otežati već ionako izazovan period života. Primjerice, zamislite kolegicu na poslu čije se lice iznenada zacrveni usred sastanka zbog vala vrućine izazvanog menopauzom. Umjesto da se osjeća neugodno ili nesigurno, trebala bi dobiti podršku kolega koji će joj ponuditi čašu vode ili pauzu kako bi se osvježila. Savjetujemo da uvijek sa sobom imate termalnu vodu u spreju za osvježenje kako biste ovakve situacije sveli na minimum.

Liječnici i ljekarnici također su neizostavni saveznici u ovom putovanju. Posjetiti liječnika kako bi se razgovaralo o simptomima i mogućim terapijama može biti prvi korak prema olakšanju tegoba. Ljekarnici nisu tu samo da ponude različite prirodne pripravke poput cimicifuge i ulja noćurka koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, već su tu i kao podrška i izvor informacija. Nemojte se ustručavati pitati za savjet! Stručnost i empatija mogu biti od neprocjenjive važnosti u olakšavanju ovog izazovnog perioda.

U ovom mjesecu posvećenom ženama, ne zaboravimo na važnost podrške i razumijevanja kroz menopauzu. Budimo osjetljivi na potrebe svih žena oko nas, budimo tu za njih i zajedno stvorimo okolinu u kojoj se svaka žena osjeća podržano i prihvaćeno u ovom prijelaznom periodu.

Podržimo jedni druge, razgovarajmo, osluškujmo i budimo tu jedni za druge!

Podijeli


×

Prijavi se na naš Newsletter!

Najnovije informacije, savjeti i obavijesti za trenutne akcije i pogodnosti