Kako odabrati odgovarajući spf faktor?

Kako odabrati odgovarajući spf faktor?

Svi volimo ljeto i sunce, ali znate li koliko ono šteti vašoj koži?
Jeste li znali da čak 80% štetnih sunčevih zraka prolazi kroz oblake i dopire do kože? Zato je i tijekom oblačnih ljetnih dana obavezna upotreba krema sa SPF faktorom!
Dakle, SPF je neophodan za ove ljetne dane!

Međutim, intenzitet UV zračenja drukčiji je na moru, snijegu ili pijesku. Na višim nadmorskim visinama i u području ekvatora su UV zrake puno jače, zato ćete trebate viši SPF faktor kako biste izbjegli opekline od sunca.

EVO KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI SPF FAKTOR:

✹ KAKVI SVE SPF FAKTORI POSTOJE?
Možete birati između proizvoda s niskim, srednjim, visokim i vrlo visokim SPF faktorom. Za odrasle se preporučuje SPF 20, dok je za djecu potreban minimalno SPF 30. Ako je vaša koža prirodno tamnija ili je već prethodno potamnila na suncu, za kraći boravak na suncu bit će vam dovoljan niži SPF faktor.

✹ KOJI TIP KOŽE IMATE?
Ako je vaša koža svijetla, a kosa plava ili smeđa, prirodna zaštita vaše kože traje oko 10 minuta. Ako je vaša koža maslinasta, a kosa srednje do tamno smeđa, prirodna zaštita vaše kože traje oko 15 minuta. Ako je vaša koža tamna, a kosa smeđa, prirodna zaštita vaše kože iznosi oko 20 minuta.
Primjer: S pomoću formule za SPF izračun odredit ćemo vrijeme koje možete provesti na suncu bez neželjenih posljedica: 10 minuta x SPF 30 = 300 minuta, odnosno 5 sati. Pritom ne zaboravite zaštitu od sunca ponovno nanijeti svaka dva sata i upamtite da odabir SPF faktora ovisi i od podneblja u kojem se nalazite.

✹ KOLIKO DUGO ĆETE OSTATI NA SUNCU?
Već znate koliko dugo ćete biti izloženi suncu? Onda formulu jednostavno obrnite i izračunajte SPF faktor. Primjer: za 150 minuta na suncu osoba sa svijetlim tenom (10 minuta prirodne zaštite kože) treba SPF 15 (150 minuta / 10 minuta = SPF 15).

✹ KADA ĆETE BORAVITI NA SUNCU?
Oko podneva su sunčeve zrake najjače i tada je UV zaštita neophodna. Ako u tom periodu nikako ne možete izbjeći izlaganje suncu, svakako odaberite kreme za sunčanje sa SPF faktorom 30 ili čak 50.
Dakle, sada je pravo vrijeme je da zaštitite kožu, jer vas sunčeve zrake čekaju čim izađete na ulicu, a pogotovo ako zaspite u parku ili na plaži.

Podijeli