Jačajmo zdravlje muškaraca: mjesec posvećen muškarcima

Jačajmo zdravlje muškaraca: mjesec posvećen muškarcima

Iako je potrebna svakodnevna briga za zdravlje, u ovom mjesecu posebno se ističe važnost muškaraca i njihovog zdravlja. Brojni pozivi na preglede te podizanje svijesti o bolestima muškaraca u fokusu su cijeli mjesec studeni, popularno zvan MOVEMBER.

Fokus je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su bolesti ili rak prostate, rak testisa, a ne smijemo zaboraviti niti problem neplodnosti i mentalno zdravlje.

Fokus u edukativnim kampanjama i ove je godine stavljen na borbu protiv raka prostate. On je u posljednjih nekoliko godina vodeći uzrok po pojavnosti kod malignih bolesti u muškaraca. Prema posljednjim dostupnim podacima u Hrvatskoj je 2020. godine zabilježeno 2.299 novooboljelih osoba od raka prostate, što čini 19% svih novootkrivenih malignih bolesti kod muškarca. U navedenoj godini 785 muškaraca je izgubilo životnu bitku s ovom bolesti.

Ova maligna bolest javlja se iznad 60. godine života u najvećem broju slučajeva, a pojavnost iste u stalnom je porastu. U početnoj fazi bolesti simptoma nema, s vremenom se počinju javljati relativno nespecifične promjene: učestalo mokrenje, pogotovo noću, otežano mokrenje, boli i pečenja prilikom mokrenja, prisustvo krvi u urinu pa do nemogućnost održavanja mlaza mokraće. Hrvatska će biti među prvim zemljama u EU i svijetu koja će uvesti Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate, a testirat će se muškarci između 55 i 69 godina. Osim testiranja potrebno je kod muškaraca osvijestiti i potrebu za redovitim preventivnim pregledom kod urologa. Ukoliko se rak prostate otkrije u početnom stadiju, postotak izlječenja doseže vrlo visokih 98%.

Prostata kod muškaraca može stvarati zdravstvene tegobe. Da bi se to izbjeglo, potrebno je održavati normalnu funkciju prostate i mokraćnih puteva, a saveznici na tom putu su Dietpharm UroProstal i Dietpharm Koprivit Forte. Prije uzimanja proizvoda savjetujemo pregled prostate i konzultacije s liječnikom specijalistom.

Druga maligna bolest koja pogađa muškarce je rak testisa. U najvećoj mjeri javlja se kod muškaraca mlađe životne dobi, a većinu novooboljelih čine muškarci mlađi od 50 godina. Simptomi su pojava bezbolne kvržice ili otvrdnuće na testisu, bol u predjelu donjeg trbuha, preponama ili pak u donjem dijelu leđa, prisustvo krvi u ejakulatu.

Kako bi na vrijeme uočili promjene i pristupili liječenju ukoliko je potrebno, muškarcima je potrebno osvijestiti potrebu za samopregledom testisa. Ova bolest ima vrlo dobro prognozu ako se na vrijeme otkrije – petogodišnje preživljavanje procjenjuje se na 95%.

Bolest s kojom se suočava sve veći broj mladih muškaraca je neplodnost. Stručni podatci govore nam da se s nekom vrstom problema i neplodnosti danas suočava svaki šesti par. Ovaj ozbiljan problem zahtjeva razumijevanje i pravilno liječenje. Pad svih pokazatelja muške plodnosti očituje se umanjenim vrijednostima koncentracije i broja spermija, nižom pokretljivošću i vitalnosti te češćom DNK fragmentacijom spermija. Uz pravilnu prehranu, savjete stručnjaka i dodatke prehrani mogu se povećati šanse za uspješnu reprodukciju. Profertil kapsule sadrže patentiranu kombinaciju sastojaka za nutritivnu potporu muškoj neplodnosti. Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, a selen normalnoj spermatogenezi. Cjelovitu podršku hormonskoj ravnoteži i plodnosti muškaraca pruža Catafertyl for him.

Misao kako bolest pogađa nekog drugog, a ne nas, u potpunosti je pogrešna. Važno je osvijestiti cijelo društvo o prevenciji i brizi za zdravlje te uputiti muškarce na preglede koji život znače ili koji će donijeti novi život.

Podijeli


×

Prijavi se na naš Newsletter!

Najnovije informacije, savjeti i obavijesti za trenutne akcije.